Blogg

Har din uppkoppling hög svarstid?

Jag har haft samma internetleverantör under en längre tid och hela tiden bra ”upplevd surf” men stört mig lite på den höga svarstiden mot ”bredbandskollen.se”. Jag bestämde mig för att kolla upp detta efter en jämförelse med kollegans svarstid i Gävle Energis nät. Jag skickade ett mail till min leverantör Arkaden och fick svar nästan omgående:

”Det beror ju på vad du mäter mot och hur trafiken går fram dit.
Vi har ingen peering mot bredbandskollen men det kan Gävle energi ha, därav att det är kortare svarstider.
Du kan testa mäta mot våran speedtest: speedtest.arkaden.se och se vad du får dit.”

Det visade sig att jag plötsligt hade snarlik prestanda som min ”snabbe” kollega och förklaringen är alltså att olika internetleverantörer har olika ”kort väg” till olika adresser. I mitt/Arkadens fall en lite längre väg till bredbansdskollen.se. Kontentan är förenklat att du som kund inte har ett problem om du inte upplever det som ett problem. Första bilden visar hastighet & svarstid mot bredbandskollen och andra mot Arkadens egna testserver.Desinformation, trollfabriker & sunt förnuft

Jag blir alltmer bekymrad över länkar och åsikter som skickas runt i sociala medier bland vänner och bekanta. Det känns som att man i allmänhet struntar i att kontrollera eller värdera källan så länge den bekräftar den egna världsbilden. Det gäller ”båda sidor” och sannolikt mig själv också men jag försöker åtminstone vara medveten om detta och förhålla mig på ett så neutralt sätt som möjligt.

Jag snubblade över en intressant artikel på idg.se där Jessikka Aro tar upp fenomenet med Ryska Trollfabriker och hur vi ska genomskåda och förhålla oss till dessa.

https://www.idg.se/2.1085/1.731214/upptack-desinformation-ryska-trollfabriker

Exemplet ovan med Ryska Trollfabriker är just ett exempel. Jag tänker själv att det finns fler krafter i världen som har en agenda och intresse i att påverka oss medborgare på olika sätt.


Ofrivillig ensamhet

Hänger du med i samhället? Min uppfattning är att många äldre räds att prova ny teknik vilket i dagens samhälle kan leda till att man känner ett visst utanförskap och att man inte ”hänger med”. Helt i onödan kan jag tycka.

Bank-ID, Swish & e-post är mer eller mindre ett krav och förväntat i dagens samhälle. Utöver det kan man tänka sig någon social mediaplattform för att enklare hålla kontakt med vänner och bekanta.

För att komma igång behöver man en internetansluten smartphone, surfplatta eller dator.

Kontakta mig så ser vi över din situation. Glöm inte att du kan nyttja RUT-avdraget (50% av arbetskostnaden).


Klarna

Nedanstående delat av en bekant men verifierat av mig och så klart har jag ordnat det för mitt konto. Snacka om dålig säkerhet ?

”Vill uppmärksamma er på att man kan handla via Klarna med endast personnummer. Dvs vem som helst kan handla i ditt personnummer.

Man kan handla saker, mot faktura, med leverans till annan ort och en påhittad e-postadress dit fakturan skickas. Vissa har inte upptäckt det, om det inte kommit en kreditupplysning efteråt.

På Klarna behöver man SJÄLV AKTIVT lägga in en spärr att alla köp måste ske med Bank-id. De anser att, eftersom inte alla har Bank-id, så vill de inte göra så att man automatiskt behöver det…?

Man behöver alltså gå in i Klarna-appen (eller via dator) och bocka i en ruta för att inte kunna handla utan Bank-id. Gå in på ditt namn och sen ”Data och säkerhet”, sen ”Bank-id vid köp”.

Säkerheten verkar vara låg hos Klarna!”